duminică, 2 iunie 2013

Spre BaaaaaaacelonaaaaaaaaaBarcelona capitala Cataloniei, este situata la Marea Mediterana, la numai 160 km distanta de granita cu Franta. Barcelona este al doilea oras ca marime din Spania, dupa Madrid, avand o populatie de 3 milioane de locuitori.
Numele de Barcelona provine de la Barcino, denumire data in timpul lui Hamilcar Barca, tatal renumitului general cartaginez Hannibal, cel care le-a servit drept ghimpe in coasta romanilor timp de multi ani. Pana la urma, romanii au infrant definitiv Cartagina in batalia de la Zama si i-au acaparat toate posesiunile, printre care si orasele de la Mediterana din Peninsula  Iberica. Romanii au transformat orasul intr-un castrum, ale carui urme sunt vizibile si astazi in centrul istoric. A urmat invazia vizigotilor, condusi de Athaulf, care si-a stabilit temporar capitala aici. Orasul a fost cucerit la inceptul secolului VIII de catre mauri si recucerit in 801 de catre  Ludovic cel Pios, viitorul rege franc. In Evul Mediu, Barcelona era o putere maritima comparabila cu Venetia sau Genova. Scaderea importantei Barcelonei pe scena politica a inceput o data cu mezalianta care stabilea hegemonia Castiliei asupra confederatiei Catalonia-Aragon. Barcelona a jucat un rol foarte important in Razboiul Civil Spaniol, fiind centrul cauzei anarhiste. Totusi, in 1939, orasul a fost nevoit sa se predea, in fata trupelor generalului Franco.
Abia anii 1970 au insemnat inceputul noii ere de prosperitate a Barcelonei, ajutata de investitiile masive si de deschiderea catre nou. Apogeul popularitatii a fost atins in 1992, cand Barcelona a fost gazda  Jocurilor Olimpice de Vara.
Turistii care vor sa viziteze Barcelona au multiple cai de acces. Orasul este foarte bine interconectat cu Europa prin autostrazi moderne si trenuri de mare viteza. Barcelona este si un important port la Marea Mediterana. Automat, este o escala obligatorie pentru toate vasele de croaziera. Daca optati pentru o depalsare cu avionul, exista  zboruri directe catre Barcelona din Bucuresti, Timisoara si Cluj. Alftel, exista nenumarate variante de zbor, care implica o escala in unul dintre hub-urile europene.
Datorita climatului mediteraneean, Barcelona poate fi vizitata cu succces tot timpul anului. Orasul este foarte verde si detine nu mai putin de 68 parcuri. Spre deosebire de centrul istoric al Barcelonei care este perfect plat, orasul nou se intinde pe dealurile inconjuratoare, strabatute de strazi care cresc in altitudine.
La Rambla, cea mai cunoscuta zona pietonala din Barcelona, se intinde de la Placa de Catalunya pana in portul vechi, unde strajuieste statuia lui Cristofor Columb. Aici, gasim o multime de restaurante si cafenele deschise pana noaptea tarziu, cei mai priceputi artisti stradali, vanzatori ambulanti de flori si ziare. Nu trebuie ratata o vizita in La Boqueria, celebra piata alimentara a Barcelonei, situata pe partea dreapta a Ramblei cand cobori spre port. Aflat in stanga, Barri Gotic, centul istoric medieval, este un labirint de strazi inguste si cladiri inalte.

Pentru calatorii la Barcelona recomandam avionul, desi exista multe companii care ofera transport inclusiv cu autocarul. Din pacate e cam departe epntru un drum cu autocarul si ati trece efectiv prin toata europa pentru a ajunge in spania. In ceea ce priveste biletele de avion puteti incerca zborurile low cost ale Wizzair sau Blueair, de unve cu siguranta veti putea achizitiona bilete de avion la preturi excelente.
Cea mai de pret mostenire a celebrului arhitect Antoni Gaudi, fiul orasului Barcelona, este biserica Sagrada Familia, aflata in constructie din 1882 si inca nefinalizata.  Biserica are o inaltime de 95 metri si o latime de 60 metri si poate gazdui nu mai putin de  13000 de oameni.
O alta capodopera a lui Gaudi este Parcul Guell  cu o suprafata de 17 hectare,  cu cladiri parca de pe alta lume, cu banci din mozaicuri multicolore si cu o terasa de unde se poate admira intreaga panorama a orasului Barcelona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu